zondag 30 augustus 2009

Dag 13: Van Búðir naar Reykjavik (deel 2)

Hraunfossar en Barnafoss 

Nadat we Snæfellsnes verlaten hadden zijn we naar twee watervallen gereden die een stukje ten westen van de Langjökull gletsjer liggen. Hraunfossar en Barnafoss zijn twee bijzonder mooie watervallen die vlak bij elkaar liggen. Op de noordoever van de rivier Hvítá stroomt water de rivier in. Het bijzondere aan deze waterval is de afkomst van het water. Boven de waterval zie je geen rivier. Het water lijkt dus zomaar uit de bergwand te komen. De oorzaak is de samenstelling van de bodem. Bovenop ligt het lavaveld Hallmundarhraun waar het water makkelijk doorheen zakt. Verder naar beneden bevindt zich een niet-waterdoorlatende laag. Het water zoekt dus ondergronds een uitweg en komt zo op deze plaats in de rivier terecht.

HraunfossarHraunfossarHraunfossar
Foto's van Gé Nielissen op Panoramio.com

Op de eerste foto hieronder is te zien hoe het water over de harde onderlaag stroomt. Daarna een foto van het uitzicht vanaf Hraunfossar stroomafwaarts.

HraunfossarHraunfossar, stroomafwaartsHraunfossar
Foto's van Gé Nielissen op Panoramio.com

Barnafoss

De watervallen liggen bij elkaar om de hoek. In tegenstelling tot Hraunfossar is Barnafoss een gewone waterval in een rivier. Op het stukje tussen beide watervallen is een voetgangersbrug om over te steken.

Brug tussen Hraunfossar en BarnafossBrug tussen Hraunfossar en Barnafoss
Foto's van Gé Nielissen op Panoramio.com

De Barnafoss is een waterval waarbij het water zich door een nauwe doorgang wringt. Aan de voet van de waterval bevindt zich het restant van een natuurlijke brug. Er zouden ooit twee kinderen vanaf zijn gevallen en verdronken. De wanhopige moeder zou daarna een deel van de brug hebben vernield. Vandaar de naam van de waterval, barn = kind.

BarnafossBarnafossBarnafoss
Foto's van Gé Nielissen op Panoramio.com

Hieronder nog een blik op de bovenkant van de Barnafoss en het uitzicht verder stroomopwaarts.

BarnafossBarnafossBarnafoss en Hvítá rivier
Foto's van Gé Nielissen op Panoramio.com

Touwlava

De lavavelden in IJsland hebben heel verschillende vormen. De lava op de foto hieronder ziet er bijvoorbeeld heel anders uit dan de lava uit het lavadoolhof Dimmuborgir. De lava op de foto hieronder heet touwlava (pāhoehoe). Deze vorm ontstaat als de buitenlaag al is gestold maar daaronder nog lava stroomt. Daardoor gaat de buitenlaag rimpelen en kan een op touw lijkende structuur ontstaan.

Touwlava

Hieronder het uitzicht vanaf Hraunfossar in oostelijke richting.

Uitzicht bij BarnafossUitzicht bij Barnafoss
Foto's van Gé Nielissen op Panoramio.com

Na het bezoek aan de watervallen zijn we richting Reykjavík gereden. Aanvakelijk was het plan om dat via weg 550 te doen, maar we moesten de auto voor 4 uur inleveren en we hadden geen idee of dat zou lukken via deze route. We hebben de route over de hoofdwegen genomen en zonder noemenswaardige problemen zijn we in Reykjavik aangekomen. Na twee weken IJsland was het wel wennen dat het weer wat drukker was op de weg. Op de meeste plaatsen in IJsland kun je gewoon remmen en uitstappen als je iets interessants ziet. In het gebied rond Reyjavík moet je dan wel eerst even goed in de spiegels kijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen